Resultaten van het NK in Domburg

Lees hier het verslag van stop 1 in Domburg van de NK Surftour met verassende resultaten!

Fotocredits: Ingrid Buitenhuis

De afgelopen weken was de wedstrijdorganisatie in samenwerking met de jury, surfweer.nl en een aantal locals uit Domburg, waaronder Pascal van der Mast, in spanning over de eerste wachtperiode van de NK-Surftour 2017. Vanwege de tegenvallende condities werd er een extra weekend aan vastgeplakt en dat pakte goed uit. Op woensdag werd de call voor dit weekend gemaakt en donderdagochtend werd duidelijk dat de wedstrijd een GO zou zijn voor zaterdag 1 juli. Uit allerlei windstreken kwamen surfers in de vroege ochtend naar Domburg voor die langverwachte wedstrijd. Een enorme groep Nederlandse surfers, van jong en oud, had zich ingeschreven en stond vanmorgen klaar om te strijden voor de winst van de eerste stop van de NK-Surftour.

Vanwege het grote deelnemersveld werd er gesurft in twee wedstrijdgebieden. Ondanks dat het later deze week leek alsof de condities een stuk minder zouden zijn dan eigenlijk verwacht was, begon de dag op z’n Hollands met veel wind en storm, maar goede condities voor de surfers. Later op de dag werd echter wel wat lastiger voor de surfers die de finals moesten surfen.

Halverwege de dag werd de eerste finaleheat bekend: de finale van de juniors. Mees Koch, Jali van der Valk, Samuel Moyal en Jam van der Valk hebben twee goede heats gesurft. De scores van de halve finales lagen dicht bij elkaar (Jam 12.50, Mees 12.25, Jali 12.75 en Samuel 10.00), dus dat beloofde een spannende finale. Voor Jam van der Valk, de Nederlands kampioen van 2016, was dat niet de enige finale die hij moest surfen. Hij plaatste zich samen met Stef van Noordennen, Tom Schimmelpennink en Seb den Otter voor de final van de grommets. Hij moest dan ook direct na die finale weer het water in voor zijn tweede finale van de dag. En ook deze finale zag er op papier heel spannend uit, met scores uit de halve finales tussen de 10.75 en 12.75. De finale van juniors is met 9.40 gewonnen door Jam van der Valk, gevolgd door Mees Koch met 8.40.  Ook de grommetsfinale is gewonnen door Jam van der Valk, die een fantastische dag had. Hij behaalde een score van 7.75 punten. De tweede plek bij de grommets is voor Seb den Otter met 6.90 punten.

In de Hollandse condities van vandaag mochten de longboarders uiteraard niet ontbreken. Vier deelnemers hebben zich de finale in gesurft: Pascal van der Mast, Kasper Boonstra, Danny Bastiaanse en Michiel Six. Ook hun finale vond in de avond plaats, tegelijk met de finale van de grommets. Pascal van der Mast won de longboardfinale en tweede werd Danny Bastiaanse.

Voor de dames was het wat langer wachten op hun eerste en enige heat. Met vijf vrouwen aan de start werd er laat op de dag direct een finale gesurft. Deze finale ging tussen Dominga Valdes, Mirna Boelsma, Lotte Jacobsen, Richelle Salawanej en Els van Hunsel. Mirna Boelsma won de heat met 8.00 punten en liet Dominga, Els, Richelle en Lotte achter zich.

De mannen moesten vanmorgen ook de eerste heats surfen, maar daarna was het wel wat lang wachten. Met scores tussen de 10.35 en 17.50 surften acht mannen zich naar de halve finale. De eerste halve finale ging tussen de Nederlandse kampioen van 2016 Kaspar Hamminga, Pepijn Tigges, Pascal van der Mast en Tom Boelsma. De tweede heat ging tussen Roy van Eijk, Marijn Bouwmeester, Rik Vlek en Remi Petersen. De semi-finals werden in het begin van de avond gesurft onder lastigere omstandigheden dan de ochtend, maar het waren desondanks spannende heats. De regerend Nederlands kampioen, Kaspar Hamminga, kon vandaag helaas de juiste golven niet vinden en werd in de semi-final uitgeschakeld. De finale bij de open men ging tussen Marijn Bouwmeester, Tom Boelsma, Pascal van der Mast en Remi Petersen. Het was een spannende heat, al werd er wel duidelijk verschil gemaakt. Remi Petersen heeft de finale gewonnen met 14.25 punten, Pascal van der Mast werd daarachter tweede met een puntentotaal van 11.50. De derde plek was voor Marijn Bouwmeester met 8.50 en Tom Boelsma werd vierde met 8.25.

Het was een lange, stormachtige en uiteindelijk nog zonnige dag in Domburg waar de eerste stop van de NK-Surftour 2017 presented by GoPro heeft plaatsgevonden. Er is gestreden om een plek in de finale en om de uiteindelijke winst en deze dag kent dan ook fantastische winnaars, maar bovenal een fantastisch grote groep deelnemende surfers die er een mooie wedstrijd van hebben gemaakt. Na de zomer volgt in september de tweede wachtperiode voor de tweede en bovendien laatste stop van de NK-Surftour die in Scheveningen zal plaatsvinden. De wedstrijdorganisatie hoopt dat iedereen dan wederom meedoet om de strijd aan te gaan voor de uiteindelijke winst van de NK-Surftour 2017 presented by GoPro.